ŐRSÉGI PROGRAMOK 2022.E-bike túrák:
E-bike-kal a gerencsérek földjén - jún. 9.; júl. 21.; aug. 18.; okt. 1.
E-bike-os kalandozás a Szlovén-Rábavidékre - jún. 25.; aug. 11.; szept. 3.; okt. 8.
Őrségi tekergés elektromos bringával - júl. 2., 28.; aug. 4.; szept. 12.; okt. 12.


- Szalafőn minden csütörtökön esti piac. 17-20 óráig, utána pedig zenés est egy fellépővel

Szalafői Légyott


Őrségi ősz

               


--> Látnivalók és szolgáltatások a szomszédos házaknál és a faluban (Szalafőn): kerékpárkölcsönzés, sátorozási lehetőség (Csörgőszer 20.), szauna (Templomszer), népi mesterségekkel való ismerkedés: tökmagolaj préselés (Csörgőszer 16., Felsőszer 15/a), kosárfonás, kópickötés (Templomszer 22.). Szabadtéri Falumúzeum megtekintése (Pityerszer), turistaúton és tanösvényeken kirándulás gyalog, kerékpárral, lóháton (mind a 7 szeren), vagy szekérrel, lovaglás, szekerezés, télen lovas szánozás (Alsószer)és szánkózás a domboldalakon, állatsimogatás a bemutató gazdaságban, házisajt kóstolás és vásárlási lehetoség (Templomszer 11. Ferencz-Porta), gombaszedés.
Olajütés a Batha-portán

"A Zsúpfedeles Házikó"-tól erdei turistaúton eljuthatnak a szomszédos Pityerszerre a falumúzeumba.

Szabadtéri Falumúzeum Szalafőn a PityerszerenNépi mesterségek őrzői Szalafőn
        


Látnivalók és szolgáltatások a környéken: robogókölcsönzés (Őriszentpéter), házi méz vásárlása (Őriszentpéter, Nagyrákos), fazekasoknál korongozási és vásárlási lehetőség (Őriszentpéter, Magyarszombatfa, Gödörháza, Velemér, Szentgyörgyvölgy,...), egyéb szervezett kulturális programok az alábbi éves programlista alapján. Természetes tavak fürdésre, csónakázásra, vizibiciklizésre, horgászásra gyönyörű, dombos, erdős környezetben (Hármas tó-Máriaújfalu, Vadása tó- Felsőjánosfa, Borostyán tó-Zalalövo). Élményfürdők (Szentgotthárd, az ausztriai Loipersdorf, a szlovéniai Moravske Toplice, Zalaegerszeg), egyéb gyógyvizes fürdő, melynek területén pozitív energiavonalakon is lehet töltődni (Lenti). Szabadtéri Falumúzeum -skanzen- (Szalafő, Zalaegerszeg), tájházak (Nagyrákos, Magyarszombatfa...), haranglábak (Kercaszomor, Gödörháza, Pankasz), különleges műemléktemplomok (Árpád-kori templom Őriszentpéter, középkori Szt. Háromság templom Velemér), látványos helytörténeti gyűjtemények (Őriszentpéter, Pankasz). Hármas határkő- magyar-szlovén-osztrák- turistaút (Felsőszölnök mellett), Kétvölgy (Orfalu, Apátisvánfalva), ausztriai és szlovéniai turisztikai útvonalak: természeti és kulturális nevezetességekhez, tájházhoz, kézművesekhez, bemutató gazdaságokhoz, borpincékhez, érdekes múzeumokhoz -pálinkafőző múzeum, működő vízimalom. Gokartpálya (Rönök).
Egyedülálló erdei kalandpark Márokföldön!
Lápok Háza - A lápok titokzatos világának felfedezése interaktív módon
Termelői piac szombatonként Őriszentpéteren

Őrségi kerékpárutak
Kerékpárkölcsönző
Vaskarika Kerékpárkölcsönző és Pihenőhely


Képek a környékbeli látnivalókról
   


A Szabadtéri Falumúzeum és a szoknyás haranglábak a térség különlegességei. Szalafőn, a Pityerszeri falumúzeumban látható az Őrség népi építészetének szinte minden sajátossága: a kontyos zsúptetős, boronafalas (fagerendákból épült) házak, jellegzetesen berendezett szobákkal, szemes kályhával, füstös konyha egybeépített sütő-kemence-tuzhely kombináttal. Az emeletes kástu az országban egyedülálló kétszintes kamraépület, mely szintén zsúppal, un. rozsszalmával van fedve. A szoknyás haranglábak az Őrség szimbólumai. Négy lábra állított faoszlopos építmények, melyeket leggyakrabban zsúpszalmával, fazsindellyel vagy cseréppel fedtek be. A legszebbek a pankaszi, a kercaszomori és a gödörházi.

A fazekasfaluban (Magyarszombatfán) szinte minden második házban fazekas él. Felkereshetik a mestereket, akik szívesen fogadják az érdeklődőket és vásárlókat. Ha pedig a korongozást szeretnék kipróbálni, néhány helyen arra is van lehetőség. A faluban megtekinthetik a gyönyörúen helyreállított fazekas tájházat a régi égetőkemencével.

    


Bővebben olvashatnak a népi mesterségekről, a Szabadtéri Falumúzeumban található házak népi építészetéről, a haranglábakról, műemléktemplomokról, a népszokásokról és a tanösvényekről weboldalunkon "Az Őrségről" menüben és A Zsúpfedeles Házikóban személyesen, ahol a kirándulásokhoz megtalálhatják az Őrségi Nemzeti Park és a szlovéniai Goricko Tájvédelmi Park részletes turistatérképét is.


Természetfotók

Őrségi madarakKisfilmek az Őrségről
Szerelmes földrajz - Őrségi barangolás Rudolf Péterrel és Nagy-Kálózy Eszterrel
Gasztroangyal az Őrségből
Buday Péter mesterszakács az Őrségben 1. rész
Buday Péter mesterszakács az Őrségben 2. rész

A helyi kisvendéglők házias, tájjellegű ételekkel várják a vendégeket reális áron (Szalafőn, Őriszentpéteren és a környező falvakban). Fagyizó, biobolt, zöldség-gyümölcs és nagyobb élelmiszerbolt (Őriszentpéter).


További információ: Tourinform Őrség Tel: 94/548-034

Email: tourinform.orseg@gmail.com

Honlap: www.orseg.info, www.orseginemzetipark.hu


Fotók a rendezvényekrőlPITYERSZERI RENDEZVÉNYEK AZ ŐRSÉGI NÉPI MŰEMLÉKEGYÜTTESNÉL SZALAFŐN

AZ ŐRSÉG SZÉP TÁJAIN...


A térség természeti értékeinek ismertetéséhez az Őrségi Nemzeti Park tanösvényeket hozott létre. Hét tanösvény található az Őrség területén, mely bemutatja a hely természeti és épített értékeit.

Népi műemlékek
           


      Őriszentpéteren található a Rezgőnyár tanösvény, mely egy erdősávban létesült. Bemutatja az erdők kialakulását, az erdőgazdálkodási módokat az őrségi erdőkben, felhívja a figyelmet az erdőszegélyek jelentoségére. Az út során megismerteti a cserjéket, a tókák élővilágát és az őshonos háziállatokat: a magyar tarka szarvasmarhát, a muraközi lovat, a mangalica sertést és a sárga magyar tyúkot.
      Szalafőn három tanösvény létesült. Az egyik a Körtike tanösvény, mely Szalafő környékének jellemző élőhelyeit, természeti értékeit mutatja be. Az Őrségre jellemzo termesztett növényeket, a mezovédo erdosávokat, a fenyvesalji mohákat, jellemzo orségi gombafajokat, keréknyomok és tócsák élővilágát, egykori bakhátas szántókon kialakult erdőket, a száraz gyepek és kaszálók élővilágát. Gyalogosan, kerékpárral, szekéren egyaránt bejárható. Az eligazodást irányító táblák segítik. A Szala menti tanösvény csak gyalogosan járható be, Szalafő központjából indul és Őriszentpéteren végződik. Egy igazi terepi program keretében ismerheti meg a látogató a Szala mente élővilágát, az erdőgazdálkodást, a nedves kaszálóréteket, az orségi vadgazdálkodást, a vízmosásokat, a vágásterületek növényvilágát, a Szala-patak élővilágát és a patakparti égerligetet. A Felsőszeri tanösvény útközben az Őrség sajátos népi építészetét mutatja be: a kódisállásos házat, a boronaházat, a lábas pajtát és a kerekes kutat kútházzal. A tanösvény vége a pityerszeri szabadtéri néprajzi múzeum. A felsőszeri rész autóval is bejárható, a Pityerszerre átvezeto terepi szakasz csak gyalogosan. A tájékozódást irányító táblák segítik.
      Kercaszomoron található az Eörségh tanösvény, mely két részből áll, a Fürge cselle és a Szomoróczi tanösvényből. A Fürge cselle bemutatja a Kerca-patak és környékének élővilágát, a bükkös-gyertyános tölgyeseket, az őshonos és telepített fafajokat és a Kerca menti rétek lepkefaunáját. A Szomoróczi tanösvény bejárásával egy határ menti falucska, Kercaszomor múltjába és jelenébe, kultúrtörténeti értékeibe nyerhet a látogató betekintést, mely a magyar-szlovén országhatáron végződik. Útközben megtekinthető a szép boronafalas harangláb és a sökfás temető. Gyalogosan, kerékpárral, autóval egyaránt bejárható.

Csodálatos őrségi lepkevilág
              


      Szentgyörgyvölgy és Magyarföld közötti erdőrészben található a Töllös tanösvény, mely a szálalóerdővel ismerteti meg az érdeklődőket. Egy órás kellemes sétával végig járható.
      Velemér, Gödörháza és Magyarszombatfa útvonalon található a Sárgaliliom tanösvény, mely nevét az Őrség kiemelkedő szépségu növényritkaságáról kapta, melynek egyik legnagyobb állománya e vidéken található. A tanösvény során megismerhető a veleméri Szentháromság-templom, a helyi népi építészet legszebb példái, a gödörházi harangláb, a szentgyörgyvölgyi patak élővilága, a kisparaszti gazdálkodás, a láprétek növényvilága és a magyarszombatfai fazekasság.

      Csodálatos világ és rengeteg információ tárul a kiránduló elé, ha végig jár néhány tanösvényt. Rádöbbenhet, hogy mennyi mindent észre lehetne venni a természetben, milyen elmélyült kikapcsolódást jelent a természet felfedezése.

Az Orségi Nemzeti Park fotóiból